Любов и вино на 14 февруари
Любов и вино на 14 февруари / netinfo

По случай Свети Валентин от Български младежки Червен кръст - Варна организират кампания, в рамките на която ще раздават сладки под формата на сърца. Инциативата ще стартира от 14.30 часа в зоната на площад Севастопол, където младите червенокръстци ще изградят „Любовна стена”. На нея всеки ще има възможност да напише или нарисува своето определение и виждане за любовта.

След кампанията ще се проведе и парти в бар на площад “Мусала”, където всички желаещи ще могат да се включат в тематични викторини и различни игри, както и да изразят своите чувства.

Традиционалистите днес могат да наблегнат и на другия празник. По стар стил днес отбелязваме Св.Трифон – лечител, прославил се с чудесата, които правел. На този ден по български обичай празнуват лозарите, кръчмарите и градинарите, които са закриляни от светеца-лечител.

Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет. Избира се Цар на лозята – обикновено имотен човек, след което се прави обща богата трапеза на самото лозе или в дома на царя.

Празничната трапеза на този ден влючва варена кокошка, печена луканка (суджук), омлет, прясна пита, тутманик. Според народното поверие, колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Който и празник да изберете днес, не прекалявайте нито с виното, нито с любовта. Честито на всички влюбени почитатели на виното!