Логично е хлябът във Варна да поскъпне, смята производител
Логично е хлябът във Варна да поскъпне, смята производител / Sofia Photo Agency, архив

Категорично съществуват условия хлябът във Варна да поскъпне, коментира пред Дарик председателят на хлебопроизводителите и сладкарите в морската столица Иво Бонев. Според него не е изключено цената му да достигне 2 лева за килограм, ако стойността на зърното продължи да се покачва на световните борси.

В момента тон пшеница струва 450 лева за тон – със 100 лева повече в сравнение с периода на събиране на реколтата, разкри Бонев. Заради скока в цената брашното също е поскъпнало от 650 на 820-840 лева за тон и то само за два месеца. „Като сметнем, че то е основна суровина, прибавим енергийните разходи и скока в цените на мазнините и захарта, логично е от икономическа гледна точка хлябът да стане по-скъп”, смята той.

За момента във Варна не се отчита повишение в цената на насъщния, но в малки квартални магазинчета заводският хляб от 700 грама вече се продава за 1,05 лв. - с около 5 стотинки повече, посочи хлебопроизводителят. Заради острата конкуренция и сключените договори между производители, доставчици и търговци, големите вериги не коригират цената.

Бонев обясни още, че скъпият хляб е резултат най-вече от големите надценки на търговските вериги, които достигали 30 %, а понякога и над 50 на сто.