Лекуват язви при диабетно стъпало с барокамера
Лекуват язви при диабетно стъпало с барокамера / снимка: vma-varna.com

С барокамерата във Военноморска болница лекуват язви при диабетно стъпало. За последните 22 години на над 5000 пациента е проведено лечение с хипербарна оксигенация в барокамерата на болницата, съобщи ръководителят на Катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина професор Христо Бозов.

Хипербарната оксигенация е клиничен метод за лечение в барокамери с кислород под високо налягане, който доставя до тъканите около 20 пъти повече кислород, разтворен в плазмата. По този начин методът води до повишаване на съдържанието на кислород в клетките, страдащи от хипоксия. Поради тази причина хипербарната оксигенация е подходящ метод за корекция на хипоксията в областта на засегнатото стъпало при болни от захарен диабет.

В света към момента над 350 милиона души са болни от диабет. Броят им нараства пандемично като се предполага, че след 15 години ще достигне половин милиард души. Захарният диабет е водеща причина за смърт в повечето развити страни, като е сериозен проблем и за нашата страна. По данни на Българското дружество по ендокринология у нас над половин милион българи са засегнати от това заболяване.

Важен проблем е развитието на късните усложнения при болните от захараен диабет, защото те водят до инвалидизация вследствие на ампутация на долните крайници, слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, инфаркти и инсулти.

Диабетното стъпало, което представлява рани и некрози по краката, засяга около 15% от хората с диабет. Около 40% от всички ампутации на долни крайници са свързани със захарния диабет.

Според професор Бозов разработеният от него метод за лечение е изключително ефективен в практиката. Опитът му е описан в монографичния труд „Хипербарната оксигенация в комплексното лечение на язви при диабетно стъпало". Монографията е предназначена за всички медицински специалисти, които се занимават с лечение на диабетното стъпало. Медицинските сестри пък ще намерят много практически съвети, които ще са от полза в тежките им ежедневни срещи с болни. Монографията е предназначена и за самите пациенти - като помагало и познания за още един сравнително непознат, но много ефективен лечебен метод.