Къпете се спокойно в морето, призовават от здравното министерство
Къпете се спокойно в морето, призовават от здравното министерство / DarikNews.bg

Морската вода край „Златни пясъци”, „Светите  Константин и Елена“, „Слънчев ден“, „Ривиера“ и т.н. отговаря на изискванията, сочат данните от проведения мониторинг на всичките 23 зони за къпане, разположени по Северното черноморско крайбрежие.  Единствено в пробата морска вода от вътрешната градска зона за къпане „Офицерски плаж“ е установено изменение в микробиологичните показатели, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Компетентните български институции осъществяват постоянен текущ контрол, като на 7 и 8 юли ще бъдат извършени допълнителен планиран мониторинг и изследване на морските води от РЗИ-Варна.

От началото на този сезон на Северното българско крайбрежие работи с пълен капацитет новоизградената пречиствателна станция „Златни пясъци“ с дълбоководно заустване на пречистваните води, отговаряща на всички европейски критерии за чистота и сигурност и финансирана с европейски средства.

Напълно безпочвени са препоръките от частен характер туристите, почиващи на Черно море, да се имунизират срещу хепатит „А“.  Няма никакъв риск за почивката на плажуващите, а чистотата и състоянието на морската вода са обект на постоянен анализ и контрол, уверяват от здравното министерство.