Кметът върна решението за заплатите на общинските съветници
Кметът върна решението за заплатите на общинските съветници / Дарик Варна, архив

Кметът на Варна Иван Портних върна решението за увеличение на месечните възнаграждения на общинските съветници. Според градоначалника то е прието в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Предложението за увеличение на заплатите е било разгледано от ресорната комисия в присъствието на 9 от общо 18 членове, т.е. при липса на кворум. Освен това след кратките дебати комисията не е излязла с конкретен проект за решение, който да бъде внесен в Общинския съвет.

Иван Портних посочва също, че проектът за изменение на Правилника е бил публикуван без мотиви. „Липсата на мотиви за приетите от комисията изменения на правилника е съществено процесуално нарушение, водещо до нестабилност на приетия от Общинския съвет акт. Мотиви за приетия размер на възнаграждение липсват и в самото решение на местния парламент”, допълва кметът в предложението си за преразглеждане на решението на ОбС.

Общинските съветници приеха да получават месечно възнаграждение малко над 1000 лева, или 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет. Решението бе взето на сесията на 12 февруари с 32 гласа "за" и 7 "против". Седемте гласа против увеличението на заплатите бяха на съветниците от БСП.

По време на дискусията Аврам Тодоров обяви, че на ресорната комисия не се е стигнало до консенсус за размера на възнаграждението и какъв процент да е той от заплатата на председателя на съвета. Да получават 70% от заплатата на председателя, предложи общинският съветник Тодор Мутафов.