Китайски университети искат наши студенти
Китайски университети искат наши студенти / live.varna.bg

20 университета от Нинбо проявяват интерес за партньорство с висшите училища във Варна. Това обяви Хон Тяшиан, зам.-кмет на 10-милионния китайски град, по време на бизнес форум, организиран от община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Проявата бе посветена на 10-годишнината от подписването на споразумение за сътрудничество между двата града.

Гостите представиха възможностите за участие на местния бизнес в Седмицата за икономически и културен обмен, която ще се проведе в Нинбо през юни. Тя е съвместно събитие на Нинбо и правителството на Китай. Във форума се предвижда участие на 16 държави от Централна и Източна Европа. Всички варненски фирми, които решат да се включат, няма да плащат такси. Община Нинбо ще поеме и разноските по транспортиране на стоки от пристанището до изложбените зали, както и трансфера от летищата до хотелите, предвидено е и облекчаване на митническите такси.

Търговско-икономическите връзки, образованието, здравеопазването, културата ще бъдат акценти по време на Седмицата за икономически и културен обмен.

"Образованието е важен приоритет за нас. Готови сме да осигурим стипендии за  студенти от Варна, които искат да продължат подготовката си в Нинбо”, каза Хон Тяшиан. Морската столица да стане вторият град в България – след София, в който да има Институт "Конфуций", предложиха още гостите.

„Срещата днес е доказателство за общите ни амбиции да стимулираме заедно развитието на  двустранния обмен на всички нива с Нинбо, който  един от най-бързо развиващите се градове в Китай. Община Варна ще бъде партньор на родния бизнес за установяване на добри контакти с компании от този град, защото вярваме, че това ще доведе не само до развитие на бизнес отношенията, но и до по-доброто опознаване на двата народа. Доказателство за това са и резултатите от последното посещение на президента Росен Плевнелиев в Китай, когато стана ясно, че България е четвъртата страна от Централна и Източна Европа, която получава статут на всестранно приятелско партньорство с азиатската държава”, заяви кметът Иван Портних.

„Благодарим за топлото гостоприемство и ви очакваме през юни. Вярвам, че предстоящото събитие ще бъде добра платформа за сътрудничеството помежду ни, защото и Варна, и Нинбо имат голям потенциал за развитие”, каза Хон Тяшиан. „Разбрахме, че Варна е кандидат за културна столица на Европа през 2019. Имате нашата пълна подкрепа и сме уверени, че ще спечелите”, допълни той.