/ БТА
С водна арка и без граничен контрол за пасажерите днес беше посрещнат първият самолет на бургаското летище, след включването на България и Румъния в Шенгенското пространство, съгласно решение на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 година. Аерогарата посрещна над 180 туристи от Полша, които пристигнаха у нас с полет на нискотарифния превозвач “Райънеър“ (Ryanair).

Илона Миршиковска бе първата, която слезе от самолета. Дамата беше поканена от ръководството на Летище Бургас да се включи в церемонията по прерязването на лентата пред терминала за пътниците от страните от Шенгенското споразумение. Полските туристи бяха посрещнати от заместник областния управител на област Бургас Павлин Иванов, заместник-кмета на община Бургас Дияна Саватева, кмета на Поморие Иван Алексиев и директора на летището Георги Чипилски. 

БТА

Днес е исторически ден за Бургас – посрещаме първия полет от Краков, Полша, за сезон 2024 година. Над 70 на сто от пътниците, които обслужваме, са от и към Шенгенско пространство. Това ще има много голям ефект за тях, тъй като липсата на проверки ще намали значително времето за престой преди самия полет”, каза Чепилски. По думите през тази година се Летище – Бургас очаква лек ръст в броя на обслужените пътници – около 1 процент. Запазват се основните пазари Полша, Великобритания, Чехия, Германия, Израел и Словакия. 

“Влизането на България в Шенген не предполага много големи промени. Новият процес, които трябва да контролираме, е разделянето на пътниците от зоните, от които пристигат“, добави директорът на аеропорта. 

БТА

През този туристически сезон Летище Бургас ще обслужва полети от над 85 дестинации в 25 държави. Първите чартърни полети за сезона трябва да бъдат изпълнени през първата половина на месец май. С тях ще пристигнат първите организирани групи туристи от Белгия, Нидерландия, Великобритания. От втората половина на същия месец започват и чартърните полети от Германия. За първи път в историята на Летище Бургас ще се изпълняват чартърни полети от другата страна на Иберийския полуостров португалския град Порто. Друг изцяло нов пазар това лято е Косово. Първите туристи от Прищина ще пристигнат в началото на месец юни.

Пред БТА кметът на община Поморие Иван Алексиев посочи, че почти всички 13 общини в област Бургас вече имат разрешение от общинските си съвети за включването си в новото Сдружение "Фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище Бургас". До средата на април трябва да е приключила правната процедура по създаването на организацията. "Напредват и преговорите с общините Ямбол и Сливен, които вероятно също ще се включат с членски внос", каза Алексиев.  

БТА

Летище Варна обслужва годишно около 1,4 милиона пътници, пристигащи с полети от Шенгенското пространство, съобщи днес директорът на аеропорта Димитър Костадинов. По думите му водещата дестинация е Виена. С полети от и до австрийската столица пътуват всяка година около 130 хиляди души. Следват две германски летища - Берлин, където пътниците са близо 95 хиляди, и Меминген - с около 90 хиляди пътници годишно. 

Екипът на летището заедно с областния управител на Варна Андрияна Андреева и заместник кметовете Христо Рафаилов и Илия Коев посрещнаха днес официално пътниците, които пристигнаха след влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода. Пасажерите бяха 163-ма и кацнаха с полет от Меминген.

БТА

Проектът „Шенген“ коства много усилия и ресурси, подготовката на летището започна още през 2009 година, коментира Костадинов. По думите му основните усилия са били насочени към изграждането на терминал две на аеропорта. Инвестициите са над 1,5 милиона лева, като средствата са вложени в дублирането на зони, системи и зали, в софтуер, обясни Костадинов. И допълни, че не всички от направените подобрения са видими за пътуващите, но важното е, че подготовката на терминала е направена, като е оформен и паспортно-визов контрол за дестинациите извън Шенгенското пространство.

Директорът на летището каза още, че подобряването на бързината в обслужването на пътниците ще бъде видима особено през летните месеци, когато полетите са повече. И обобщи, че авиацията отново е авангард в държавата ни, като е доказала, че за много кратки срокове може да се пренастройва и да изпълнява всички изисквания.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мила Едрева, Станимир Димитров/БТА