Изложба на входа на Морската показва „слънчевите” деца
Изложба на входа на Морската показва „слънчевите” деца / Нели Кирилова

Фотоизложбата "47 Усмивки" ще бъде открита в 18,00 часа на входа на Морската градина във Варна. Изложбата се прави за втора поредна година, като ще продължи продължи 30 дни.

"47 Усмивки" е фотопроект на Сдружение на родители на деца със Синдром на Даун и е реализиран благодарение на безвъзмездното участие на фотографи от цяла България, които с голямо желание, с вложена положителна емоция и професионализъм запечатаха лицата на деца, тинейджъри и възрастни със Синдром на Даун.

Резултатът е впечатляващ - 350 прекрасни слънчеви уловени мигове пред обектива на 48 забележителни ентусиасти с фотоапарат или нашите нови истински приятели, които не броят хромозоми, обясняват организаторите.

„Фотопроектът "47 Усмивки" има за цел да покаже красотата и усмихнатите лица на хората със синдром на Даун. Те притежават една хромозома в повече - 47, от където идва и изборът за числото, а усмивката е характерна за тях, затова и всички ги наричаме "слънчеви". Синдромът на Даун не е присъда и хората с тази диагноза могат да се развиват, да са щастливи, да постигат прекрасни резултати, ако им бъде даден шанс за това. Чрез изложбата целим за втора поредна година да информираме обществото и да го запознаем с хората със Синдром на Даун и техните усмивки, тъй като това е тема табу в България, а годишно се раждат близо 100 деца в страната ни със Синдром на Даун.

Целта на събитието не е да събираме средства. Вземете единствено Вашето настроение и усмивки, за да опознаете слънчевите хора със Синдром на Даун и се насладете и на концерта, подготвен за всички вас, с водещ Теди Карапачова", пише още в поканата.

В събитието на входа на Морската градина ще се включат Деси Добрева, Жана Бергендорф, Маги Джанаварова, фолклорен танцов ансамбъл "Бизоне", The Center, Вокална формация "Бънджи сингърс" и Катерина Шабаркова от "Огледало".

Крис Ламбов, който е на четири години и половина, кани всички на изложбата с този клип...

Синдромът на Даун е състояние, което се дължи на една допълнителна хромозома в 21-та хромозомна двойка. Хората с този Синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми, вместо 46 както всички останали. На всеки 700 новородени деца едно е със Синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Всяка година в България се раждат около 100 деца с тази генетична аномалия, припомнят от Сдружението.