Избираме кмет между 17 кандидати
Избираме кмет между 17 кандидати / Sofia Photo Agency, архив

17 са регистрираните кандидати за кмет на Варна, които ще премерят сили на предстоящите местни избори, съобщиха от Общинската избирателна комисия. На предишните през 2007-ма година техният брой е бил 12. Двама от кандидатите са издигнати от инициативни комитети, трима от коалиции, а останалите от партии.

За кметския стол в морската столица ще се борят аптекарският бос Веселин Марешки, издигнат от инициативен комитет, Антон Луков от коалиция “Да за Варна”, Валентин Великов от партия “Общество за нова България”, Иван Върбанов Иванов от Зелената партия, Светлозар Николов от “Обединение достойна България”, досегашният кмет Кирил Йорданов, настоящият кмет на район “Владислав Варненчик” Добромир Джиков, бившият футболист на “Спартак” Иван Петров Иванов, лидерът на БСП Борислав Гуцанов, архитект Калина Павлова от партия "Зелените", Мартин Стоянов от партия “Нова Европа”, Николай Недков от Синята коалиция, Костадин Костадинов от коалиция “Варна утре”, Йордан Андреев от НДСВ, Димо Стоев от РЗС, Димитър Карбов от “Атака” и Илия Костадинов, издигнат от инициативен комитет. Регистрираните листи с кандидати за общински съветници за изборите са 47.

За кмет на село Тополи са се кандидатирали 5 души, за Казашко е само един. Кандидатите за кметското място в Звездица са трима, същият е броят им и в Константиново и Каменар.

На 17-ти септември Общинската избирателна комисия е поискала да бъде уведомена от районните кметства къде се поставят билбордове и дали в петте района се провежда предизборна агитация. На запитването е получен отговор от партия РЗС, които са обявили, че имат билбордове на кандидат-кмета си Димо Стоев преди той да е бил регистриран в ОИК. Предстои да се изясни дали има нарушение на Изборния кодекс. Получени са сигнали и за разпространение на предизборни диплянки в пощенски кутии от коалиция, която издига свой кандидат за кмет на Варна.

До 27-ми септември ще бъдат назначени секционните избирателни комисии. От Общинската избирателна комисия предупреждават хората, които ще гласуват в чужбина, да подадат удостоверения 14 дена преди изборите. Варненците, които са с увреждания, ще могат да гласуват в подвижни избирателни кутии след подаване на заявление в кметството по местожителство до 22-рисептември.