/ Държавна опера - Варна
Държавна опера - Варна ще посрещне за пръв път певицата Кончета Пепере от Италия, която ще влезе в ролята на Леонора в предстоящото представление на операта „Трубадур“ от Верди на 19 октомври.

Държавна опера - Варна

Това е дебют за изпълнителката, оценена високо от музикалната критика високо заради емоционалното съпреживяване на героите и безупречната ѝ техника, отбелязват от операта.

В спектакъла, постановка на Кузман Попов, дирижиран от Кръстин Настев, ще дебютира още Свилен Николов в ролята на Граф ди Луна. В коронните роли от своя репертоар ще се изявят Валерий Георгиев като Манрико, Даниела Дякова - Азучена и Гео Чобанов - Ферандо. Останалите персонажи ще пресъздадат Галина Великова, Владислав Владимиров, Людмил Петров, Анатоли Романов.   

Държавна опера - Варна

Леонора е една от ролите, които италианската певица винаги е искала да изпее, споделя тя и добавя, че в нея вижда необятност от нюанси във вокално и стилистично отношение и богата на градация емоционалност. Певицата, която е лирично, клонящо към драматично сопрано, коментира още, че за да остане вярна на текста в „Трубадур“ е обърнала внимание на основните елементи на композицията като височината и продължителността на тоновете, фразировката, ритмичните жестове, тембровата текстура. Тя смята, че Леонора със сигурност ще заеме първо място в нейния репертоар, след като вече е пяла сопрановите партии в „Селска чест“, „Тоска“ и „Бохеми“.

Кончета Пепере се изявява на международната сцена и като цигуларка. Свири със Симфоничния оркестър на Словакия, участвала е в концерти пред папите Бенедикт Шестнадесети и Франциск в Рим. В продължение на девет години работи във Вердиевия театър в Салерно, като същевременно преподава в местната Консерватория. 

Като оперна певица жъне успех с първото си турне в Китай през 2017 г., след което получава ангажименти в Италия, Монголия, Южна Корея и др. Партнира си с Фабио Армилиато, Пласидо Доминго, Анна Нетребко, Андреа Бочели. Предстои да излезе първият ѝ самостоятелен албум с оперни арии, съобщават от Варненската опера.
БТА