Гражданска организация поиска референдум за отзоваване на политици
Гражданска организация поиска референдум за отзоваване на политици / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да се проведе референдум за отзоваване на политици, които не изпълняват съвестно задълженията си, поискаха членове на инициативния комитет на движение „Модерна България”. Организацията е надпартийна и обединява над 80 граждански сдружения. Според нейни представители отзоваването би могло да започне само при конкретни провинения като доказан конфликт на интереси, корупция, напускане на парламентарна група, неизпълнение на задълженията. Идеята е процедурата да стартира при събрана подписка от граждани, недоволни от работата на техния избраник. След отзоваването въпросният политик ще трябва да се яви на вот на доверие като се проведат отново избори. Процедурата ще може да се прилага за депутати, кметове и общински съветници, като за целта са нужни промени в Конституцията и Закона за местното самоуправление.

„Големият дефицит в Българя е гражданският контрол върху властта”, коментира Борислав Цеков – съпредседател на движението. Според него парламентът незабавно трябва да приеме поправки в Изборния кодекс, които да позволяват участие на граждански организации в изборите. При липса на промяна от „Модерна България” са готови да издигнат граждански листи при тези или следващите избори.

От движението настояха да се проведе референдум и за въвеждане на правото на индивидуална жалба пред Конституционния съд против закони, които нарушават правата на гражданите.

За да бъде инициирано общонационалното допитване, са необходими 500 хиляди подпса. За целта вече е стартирала подписка, която до момента са подкрепили около 10 хиляди души. Във Варна подписи ще се събират в секретариата на Общинския съвет, в офиса на КТ „Подкрепа”, в двата офиса на Гражданско сдружение „Варненец”. Чака се разрешение от местната едминистрация пунктове да бъдат разположени в районните администрации и в общината.