Гонките с мотори отиват под Аспарухов мост
Гонките с мотори отиват под Аспарухов мост / DarikNews.bg, архив

Гонки с мотори ще се провеждат през лятото във Варна, като за безопасността им ще се грижат пътни полицаи. Състезания има поне веднъж в месеца на отсечка под Аспарухов мост. Инициативата е част от стартиращата кампания „Безопасност на две колела”, която има за цел да намали пътните инциденти с мотоциклети. Неин организатор е КАТ, а партньори са мотоклубовете в морската столица.

Мотоциклетистите, които искат да изразходват адреналина си, трябва да има къде да го правят. Трябва да има стартови отсечки, контролирани от полицията и с присъствие на линейка. Иначе тези хора ще се правят на интересни в града и ще се застраши нечий живот. Друго е да бъдат контролирани и под наблюдение. Инициативата дава възможност за превенция на младите мотористи, защото все ще се намери някой дръвник без книжка, който да се качи на някой мощен мотор и да се пребие на първия завой. Ако има възможност, бихме обучавали на полигони младите мотористи”, коментира Красимир Симеонов от мотоклуб „STORMBRINGERS”. Според него спешните медици в България не са обучени да оказват първа помощ на пострадал мотоциклетист, а автомобилните шофьори не зачитат колегите си на две колела.

През 2012 г. година във Варненска област са загинали двама мотоциклетисти, а ранените са 53. Причините за инцидентите най-често са несъобразена скорост, употреба на алкохол, неправоспособност на водачите и отнемане на предимство.

Атанас Стоянов от мотоклуб „Диви деца” предлага мотопедите да бъдат освободени от общински данък. Това щяло да стимулира използването им през лятото, което ще облекчи трафика във Варна.