Година пробация за търговец на стоки менте
Година пробация за търговец на стоки менте / Дарик Варна, архив

Една година пробация наложи Варненският районен съд на 52-годишeн търговец за престъпление против интелектуалната собственост.  Наказанието бе наложено с присъда в процедура на съкратено съдебно следствие. На 18 юни миналата година в търговски обект – павилиони на ул. „Дрин“, стопанисвани от фирмата на подсъдимия, при извършена специализирана проверка е установено предлагане за продажба на стоки от защитени марки без съгласието на притежателите на изключителните права.

При проверката са били открити различни дрехи и обувки с означени върху тях знаци на марките “Луи Вюитон”,“Долче и Габана“, “Гучи”, и “Поло”. Според назначената експертиза знаците, поставени върху стоките, са идентични или сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика объркване на потребителите относно техния действителен произход, както и да създаде предпоставки за несправедливо облагодетелстване от известността на оригиналните марки. Общата стойност на инкриминираните стоки е 31 177 лева.

А. Димитров е неосъждан досега. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и предават за унищожение след влизане на присъдата в сила.  Съдебният акт подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.