ГНОМКА: Има натиск върху прокуратурата за жалбите срещу Е.ОН
ГНОМКА: Има натиск върху прокуратурата за жалбите срещу Е.ОН / Дарик Варна

Варненска районна прокуратура отказва да приема жалби на потребители срещу Е.ОН. Това заявиха от гражданско сдружение ГНОМКА (Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията). В случаите, когато приеме жалби срещу собственика на варненското енерго, прокуратурата не се произнася, посочи Румяна Георгиева от гражданското сдружение. Според нея върху прокуратурата се оказва натиск.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) също отказвали съдействие на недоволни от Е.ОН. След сигнал от ГНОМКА държавният регулатор е извършил проверка за действията на „Е.ОН България Мрежи" и „Е.ОН България продажби" при последващи проверки на електромери и корекции на сметки за изминал период от 6 месеца. Според комисията енергийният доставчик е допуснал нарушения, но санкции не са наложени, посочи председателят на гражданското сдружение Светослав Спасов.

Сред потърпевшите от подобни „актуализации" има и такива, които дължат 4-цифрени суми над платените сметки за ток, заради установена грешна работа на електромера или манипулации по него. Установяването им обаче ставало с протоколи, в които има недоказани факти, твърдят от ГНОМКА. Те ще продължат да настояват срока, в който Е.ОН има право да коригира сметките на клиентите си, да бъде намален от 6 на 3 месеца, както е при CEZ и EVN. Тъй като от държавния регулатор не са отговорили на искането, от сдружението са подали жалба във Върховния административен съд. Делото по случая е насрочено за есента.

Дружествата на Е.ОН грубо нарушават правата на потребителите в Североизточна България, без ефективен контрол от държавния регулатор ДКЕВР, смятат от ГНОМКА. С писмо до Европейската комисия от варненското сдружение настояват Е.ОН да бъдат проверени за съответствие на работата им в България с европейското законодателство. Искането е за проверка от европейски експерти, обяви Светослав Спасов.

Заради поведението на институциите и продължаващите оплаквания на потребители ГНОМКА организира открит протест срещу действията на Е.ОН срещу потребителите. Протестът ще се проведе на 8 юли от 18 часа на площад „Независимост".

Варненското сдружение ГНОМКА e неправителствена организация с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност. Учредено е през юни 2009 г. Основната цел на сдружението е ефективна защита на правата и интересите на потребители, ползващи стоки или услуги от енергетиката, водоснабдяването и телекомуникаците.