Гмуркачи от цялата страна мерят сили във Варна
Гмуркачи от цялата страна мерят сили във Варна / Дарик Варна, архив

Национално състезание по подводен спорт в басейн ще се проведе днес и утре в плувен комплекс „Приморски". Организатори са Българската национална асоциация по подводна дейност и Морски клуб „Приятели на морето"- Варна.

В състезанието ще се включат около 60 участника от Варна, София, Пловдив, Бургас, Русе. Дисциплините ще се проведат съгласно правилника на CMAS /Световната федерация по подводна дейност/.

Откриването е днес в 13 часа. От 13, 30 до 17 часа са предвидени диспиплините 50 метра апнея /задържането на дишането/ за мъже и жени над 16 години, 100 метра под вода с апарат за мъже и жени над 16 години, 25 метра апнея за момчета и момичета 14 - 16 години, 100 метра плуване по повърхността с плавници за момчета и момичета 14-16 години и 100 метра плуване по повърхността с моноплавници - за купата „Руслан Ценков".

Утре надпреварите започват в 9 часа със 100 метра с препятствия - дайвинг за мъже и жени и 300 метра комбинирано - дайвинг.

Награждаването е насрочено за 13,30 часа. Наградите са осигурени от генералния спонсор, същият осигурява и екипировката, включваща водолазни бутилки и дихателни автомати, спасителни жилетки, плавници, баластни колани с тежести и маски. Екипът на състезанието се състои от сертифицирани съдии и нструктори , които работят на доброволен принцип.