Германците оставили над 2 милиарда евро у нас през 2008-ма
Германците оставили над 2 милиарда евро у нас през 2008-ма / netinfo

Над 2 милиарда евро са внесли германските туристи в България през миналата година, съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов, при среща с депутати от Бундестага, които са членове на работна група по въпросите на туризма.

През миналата години германците, които са дошли на почивка у нас, са били 500 хил. души. В световен мащаб немският турист е похарчил над 61 милиарда евро. На първо място по посещаемост на Черноморието остават румънските туристи. Това е обяснимо, защото страните ни са съседки и Европейския съюз улесни пътуването между държавите, поясни кметът Йорданов. Той бе категоричен, че страната ни трябва да открие наново информационния център, който преди време е съществувал в Германия, за да се популяризира страната ни.

Варна работи активно, за да помогне на туризма в условията на финансова криза. През последните няколко месеца морската столица е участвала на туристически форуми в Берлин, Москва и Румъния. Работим активно, за да покажем, че страната ни няма само морски туризъм. През тази година ще се проведе национален форум, който ще обсъди възможностите за развитието на винен туризъм, поясни председателят на Варненската туристическа камара доц. Марин Нешков.