Евроексперт: България се справя добре с усвояването на еврофондовете
Евроексперт: България се справя добре с усвояването на еврофондовете / netinfo

Между българското правителство и Европейската комисия е договорена финансова корекция за намаляване на средствата с 1 милион евро. Това обаче не е много на фона на цялата сума. Това заяви край Варна Карстен Расмусен, заместник-началник на звено "България" в Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Приоритетно ще бъдат разплатени средства за изграждането на автомагистрала "Люлин". До юни Национална агенция "Пътна инфраструктура" трябва да подготви втори пакет с проекти. Ако агенцията се справи, средства ще бъдат насочени и към общинските пътищата от втори и трети клас.

България е над средното ниво сред страните от Централна и Източна Европа по отношение на усвояването на средствата от еврофондовете. Усвоените средства по Оперативна програма "Регионално развитие” са 15 процента, посочи Расмусен. Преструктурирането на одитния орган и назначаването на вицепремиер, отговарящ за координация на парите от еврофондове, са изиграли важна роля в повишаването на доверието към България, коментира още датчанинът.

В курорта “Св. св. Константин и Елена” Карстен Расмусен присъства на четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Регионално развитие-2007-2013 година".