Евродепутат: България да бъде сред учредителите на Европейския отбранителен съюз
Евродепутат: България да бъде сред учредителите на Европейския отбранителен съюз / darikradio.bg

България трябва да бъде един от инициаторите за създаването на Европейски отбранителен съюз. Това би било добре за страната и армията ни, смята евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов. Вече има достатъчно голяма подкрепа от Изток и Запад и България трябва да се присъедини към нея, коментира той.

„Нека да бъдем сред учредителите на Европейския отбранителен съюз. Не можем да бъдем никога сред учредителите на Европейския съюз, но ако може, да се присъединим и да бъдем от страните, които са инициирали европейските отбранителни сили“, призова Малинов.

По думите му кризата с бежанците засега е овладяна, но напрежението с Турция не е преодоляно. За момента в европарламента няма достатъчно подкрепа за либерализация на визовия режим и до края на годината Ердоган няма да получи пробив по темата, прогнозира Светослав Малинов.

Според него пълната либерализация крие риск потоци от мигранти да се отправят свободно към Европа. ЕС може да се предпази чрез специфични гаранции или въвеждане на ограничения, добави евродепутатът, според когото визи трябва да получават само  определени съсловия като държавни и общински служители, културен и спортен елит.

Българското правителство трябва да съобщи на гражданите си, че отпуснатите 160 млн. евро за справяне с бежанците идват с определени условия и задължения за страната получател, каза още Малинов.