Ехо от Киномания във Варна
Ехо от Киномания във Варна / netinfo
„Ехо от „Киномания 2008” ще се проведе от 1 до 4 декември във Фестивалния и конгресен център. Панорамата включва 4 филма, които ще се прожектират в зала „Европа” от 20 часа. Цената на билета е 5 лв.

На 1 декември посетителите могат да гледат “Вики Кристина Барселона” – премиерен филм на Испания с режисьор Уди Алън. Сред актьорския тандем се отличават имена като Скарлет Йохансон, Пенелопе Крус, Хавиер Бардем и Ребека Хол. Плетеница от романтика и страст се разиграва на фона на озарените от слънцето забележителности на Барселона, а големият испански оператор Хавиер Агиресаробе („Говори с нея”, „Морето в мен”) кара градът и актьорите да изглеждат още по-привлекателни.

2 декември е денят, в който варненци и гостите на морската столица могат да гледат филма на Франция, Израел, Германия и Италия “Необвързаност”. Режисьор е Амос Гитай, а актьорите са Жюлиет Бинош, Жана Моро, Лирон Лево, Дана Ивги и Барбара Хендрикс. В първата половина на филма младият израелец Ули пътува до Франция за погребението на баща си. Там той среща своята френска полусестра Ана. Докато всеки от тях се хваща за принудителната необвързаност с обичния и очевидно оказал голямо влияние върху тях баща, роднините откриват в своята собствена новообвързаност утеха и радост. Принудена да последва желанието на баща си и да се върне в Израел с Ули, Ана се сблъсква с настоящата реалност в страната.

“Кечистът” е филмът, който ще се прожектира на 3 декември. Режисьорът Дарън Аронофски се е доверил на актьорите Мики Рурк, Мариса Томей, Евън Рейчъл Ууд. „Кечистът” често е сравняван с шедьовъра на Скорсезе „Разяреният бик”. Филмът е отличен с голямата награда „Златен лъв” на Международния кинофестивал във Венеция през тази година.

На 4 декември ще се излъчи и последният филм в „Ехо от „Киномания 2008” – “Дива кръв”. Марко Тулио Джордана е режисьор, а в ролите на главните герои ще видим Моника Белучи, Лука Дзингарети и Алесио Бони. Филмът е създаден по истински случай и разказва за живота и смъртта на двама от най-известните италиански актьори от времето на Мусолини и така наречения период на „киното на белите телефони” - Освалдо Валенти и Луиза Ферида, чиито тела са намерени след края на Втората световна война.