Единият от биячите на студентите от Морското остава в ареста
Единият от биячите на студентите от Морското остава в ареста / Sofia Photo Agency, архив

Близо 9 месеца след началото на разследването за бруталния побой над трима студенти, извършен в края на март в района на Червения площад, Апелативният съд потвърди ареста на единия от обвиняемите за престъплението Ангел Истатков. Вторият, който се разследва за тежкото престъпление - Васил Петров, ще търпи мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лева, съобщиха от пресслужбата на съда.

Варненският окръжен съд миналата седмица намери основания да измени в по-леки мерките на двамата младежи и реши да ги пусне под „парична гаранция”. По-горната съдебна инстанция обаче уважи искането на прокуратурата Ангел да остане в ареста. Съдът се мотивира с това, че младежът има богата съдебна биография с две влезли в сила присъди, едната от които отново е за телесна повреда по хулигански подбуди.

Що се отнася до другия извършител - 22-годишния Васил, студент от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, който е с чисто съдебно минало, според съда няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова според магистратите той може да бъде пуснат под парична гаранция.

Двамата младежи са в ареста от края на март. Те бяха обвинени за тежкия побой над трима студенти от Морското училище. Най-тежко пострадалият от тях – 19-годишният Манол Марков от Бургас, няколко дни беше в кома след нанесената му тежка черепно-мозъчна травма.

Днешното определение на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.