Един от най-уважаваните учители по киокушин проведе семинар у нас
Един от най-уважаваните учители по киокушин проведе семинар у нас / Личен архив - Емил Костов

За четвърта година Българска киокушин асоциация по инициатива на Международната карате организация киокушинкай, организираха в Приморско ІХ-я традиционен семинар по киокушин карате.

По покана на световния ни шампион - сенсей Емил Костов, инструктор на поредния семинар за втори път бе Шихан Сейджи Изобе – 8-ми Дан - един от учениците на основателя на карате киокушин – Сосай Масутацу Ояма. Шихан Изобе е един от най-уважаваните последователи на Сосай Ояма, който през 1972г. го изпраща в Бразилия, за да развива и популяризира карате киокушин.

С това той слага началото на една от най-конкурентните школи на японските, създавайки двама световни шампиони по киокушин карате, в лицето на Франциско Фильо и Евертън Техиера (и двамата вземат участие след световната си титла в К1).

В лагера взеха участие 160 каратеки. Тренировките бяха двуразови, на които Шихана наблегна не само на тънкостите при основни, бойни техники и ката, но и на духовното в този стил, защото киокушин карате е преди всичко Будо (изкуство), след което спорт.

И тази година по идея на Шихан Изобе една от тренировки сутринта включваше посрещане изгрева на слънцето - 30 минути в "сейза", което бе предизвикателство за всички участници в лагера, тъй като самата тренировка стартира в 5:00 ч.

Предпоследният ден (4-ти август) Шихан Изобе, придружен от Сенсей Костов, проведе изпит за повишаване на степен.