Действаща присъда 7 години след разстрел в центъра на Варна
Действаща присъда 7 години след разстрел в центъра на Варна / netinfo

След решение от декември миналата година на Върховния касационен съд влезе в сила доживотната присъда на Малин Крумов, чиято вина за убийството на македонския гражданин Орце Коруновски беше призната от две съдебни инстанции, съобщиха от пресслужбата на съда.

Варненският окръжен съд на два пъти произнася доживотна присъда спрямо Крумов, заради предумишленото убийство на македонеца, извършено през септември 2002 година в заведение в центъра на Варна, по начин опасен за живота на много хора. За първи път това се случи през март 2007 година. Тогава Окръжният съд призна вината на Малин Крумов, Венко Агонцев, Димитър Викентиев и задочно на Карамфил Карамфилов за публичния разстрел на Коруновски. Освен доживотната присъда на Крумов, тогава ВОС наказа с присъди от по 16 години затвор Агонцев и Викентиев и 17 години затвор за Карамфилов, припомнят от съдебната пресслужба.

В началото на 2008-ма година Апелативният съд във Варна върна делото за ново разглеждане на друг състав на Окръжния съд, заради фактическата липса на мотиви. Няколко месеца по-късно, на 1-ви юли същата година, Варненският окръжен съд за втори път присъди доживотен затвор при специален режим за Крумов и оправда другите трима подсъдими по това дело Агонцев, Викентиев и Карамфилов да са били съизвършители и помагачи на убийството.

През цялото време Карамфилов бе съден задочно, тъй като от септември 2002 той е напуснал страната. Димитър Бенишев - обвинен в подбудителство към убийството на македонеца, така и не се изправи пред Темида, защото се самоуби през 2003 година. Доживотната присъда на Малин Крумов и оправдателните присъди на тримата му съпроцесници бе потвърдена от Варненския апелативен съд през март миналата година.

В своето решение Върховния касационен съд е записал, че както първата, така и втората съдебни инстанции са преценили законосъобразно всички обстоятелства, които имат значение за индивидуализирането на наказанието на Крумов. Убийството, което стана известно като един от първите публични разстрели в България, е било извършено при условията на опасен рецидив, предумишлено и по начин опасен за живота на мнозина. В подкрепа на това обстоятелство и според третата съдебна инстанция са миналите осъждания на подсъдимия Крумов, средството и мястото, на което и е извършено убийството. Вътрешното убеждение на съда, относно авторството на престъплението е било основано на достатъчно годни доказателства, се посочва в съдебното решение.

Така малко повече от 7 години след разстрела на Орце Коруновски влезе в сила доживотната присъда на неговия убиец.