Чавдар Трифонов: Нужни са инвестиции в спортните бази
Чавдар Трифонов: Нужни са инвестиции в спортните бази / Снимка: Предизборен щаб

Трябва да се работи за увеличаване на инвестициите в спортните бази. Трябва да се осигурят и повече възможности за масов спорт. Това заяви независимият кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов на среща с представители на местните спортни клубове. Пред тях той разкри управленската си визия за Варна, като наблегна на частта, свързана със спорта.

Според кандидата за кмет би било добре да се направи съвместен проект с училищата, в дворовете на които да бъдат изградени спортни комплекси, подобни на тези в Морската градина и „Аспарухово". От една страна така ще се подобри училищната база, а от друга спортните площадки ще могат да се ползват през останалото време от граждани, срещу минимално заплащане, обясни Трифонов.

Според Чавдар Трифонов средствата, с които Общината подпомага спортните клубове в града, са крайно недостатъчни. Трябва да се използват всички възможности за професионален спорт да не се отделят само 400 000 лева годишно. Допълнителните средства, които могат да се осигурят, трябва да отиват основно за развитието на детско-юношеските школи. Кандидат-кметът изрази мнение, че в съществуващия Обществен спортен съвет трябва да бъде осигурено по-широко присъствие, за да бъдат защитени интересите на всички спортове.

Независимият претендент за кметския стол разкри, че няма избран управленски екип, но има идеи. Трифонов смята да избере единствено заместниците си и главния секретар на Общината. Шефовете на дирекции и ръководителите нa отдели ще бъдат избрани на конкурсен принцип, чрез прозрачни конкурси. „Кога за последно сте виждали на пазара на труда обява за работа в общинската администрация? Хората, които се занимават с бизнес, никога не назначават приятелите и роднините си, за да им върви бизнесът. Напротив. Търсят се най-добрите специалисти, които могат да се намерят. Назначаването само на доверени хора накрая води само до проблеми", коментира 38-годишният бизнесмен.

„Във Варна много неща трябва да се променят, като на първо място това е подходът към управлението. Нужна е една дългосрочна визия, каквато отдавна не сме виждали", изтъкна Чавдар Трифонов. Според него всеки управляващ един растящ град трябва да гледа едновременно към настоящето и 40-50 години напред. Като пример Трифонов посочи Михаил Колони, който като кмет на Варна в края на 19-и век е настоявал за широки улици и е поставил началото на градския парк.

„Управлението и развитието на града не може да бъде мандат за мандат. Варна трябва да има Програма'2026, която да обхваща два програмни периода на Евросъюза. През това време трябва да се планират дейностите, за да бъдат разпределени правилно ресурсите, като финансиране, участие в европрограми и администрация, която може да ги обслужва", отбеляза още независимият кандидат за варненски кмет.