Чакат помощ от държавата за възстановяване на плажа
Чакат помощ от държавата за възстановяване на плажа / Дарик Варна

Държавата трябва да поеме отговорността си по възстановяване на щетите, нанесени от бурните вълни по варненския плаж. Това е становището на Андрей Василев - търговски пълномощник на фирмата-концесионер „Лазурен бряг 91“. Очаква се до края на седмицата да бъдат изчислени щетите, нанесени на варненския бряг миналата седмица. Около километър на различни участъци е увредената пътна настилка. Заради стихията бяха разрушени и централните морски бани, а две трети от пясъка по варненското крайбрежие вече е отнесен в морето.

Според Василев има вероятност морето само да се погрижи за възстановяването на пясъка по плажовете. Другият вариант е с булдозер от самия бряг, там където е приливът, да се избутва пясък нагоре.

В договора си концесионерът на варненските плажове няма клауза, която урежда как да се покриват щетите при евентуални бедствени ситуации. Като стопанин на крайбрежната ивица той отговаря за поддържането, водното спасяване, медицинското обслужване, за качеството на услугите, които се предлагат. Държавата обаче трябва да поеме ангажимент за пясъка, алеята и брегоукрепителните съоръжения, които са нейна собственост, коментира Василев.

50 процента от концесионните вноски, които се събират от плажовете, трябва да постъпват обратно в бюджета на общината, разкри още търговският пълномощник на „Лазурен бряг 91”. За момента обаче той не е получил ясен отговор за какво се изразходват парите.