Чакаме 12 милиона за покриване на щетите от февруарските бедствия
Чакаме 12 милиона за покриване на щетите от февруарските бедствия / Дарик Варна

България ще получи 12,5 млн. лв. по фонд „Солидарност“ за покриване на щетите от бедствието през февруари тази година, при което от обилни валежи бяха засегнати над 30 общини в южните и централни райони, съобщи във Варна зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Очаква се финалното одобрение за финансирането в рамките на октомври. След това ще се пристъпи към сключване на договори конкретно с общините, които са в пълна готовност, увери тя. Най-засегнати от природни бедствия са областите Смолянска, Благоевградска, Кърджали и Бургас.

За България са отпуснати общо над 20 млн. лв. по фонд „Солидарност“, с които да бъдат покрити част от щетите от природни бедствия, сполетели различни части от страната от юни миналата година досега. Половината от парите са за Варна, най-вече за възстановяване на пострадалия от порои квартал „Аспарухово“ миналото лято. По фонда сме кандидатствали с три апликационни форми за подкрепа. Освен ресурса за морската столица, вече са разпределени 4 млн. лв. за общините Мизия, Бяла Слатина, Враца и Мездра, които бяха наводнени в края на юли миналата година. Договорите вече се изпълняват, а срокът е 18 месеца след получаване на финансирането. Ако не успеят да се справят в нужното време, разходите ще останат за сметка на общините. Става въпрос най-вече за реконструкция на пътна инфраструктура, почистване на дерета и изграждане на диги.

Фонд „Солидарност" на Европейския съюз дава възможност за финансово подпомагане на държави членки на общността в случай на голямо природно бедствие. Община Варна получи 12 млн лв. по фонда за справяне с щетите от наводнението в „Аспарухово“.

Към момента Варна има сключени договори за финансиране на три обекта по фонд „Солидарност“. Вече е обявена обществена поръчка за двата охранителни канала в „Аспарухово“, а до края на годината трябва да приключи и изборът на изпълнител, съобщи зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов. За източния и западния канал в квартала са отпуснати 8 млн. лв.

„Предстои обявяването на тръжните процедури за избор на изпълнител и на останалите два обекта, за които подписахме договори миналата седмица. Става въпрос за възстановяване проводимостта на елпромското дере в район „Младост“, до гребната база, което също е затлачено. Необходимо е и възстановяване на Фатрико дере, което е с обрушени скатове и са нарушени устоите на колектора "Виница – Варна". За тези два обекта имаме подписани договори и осигурени финансови средства общо 2,4 млн. лв.“, обясни инж. Иванов.