Българите от “Роял Хелена” първи във втората гонка на Tall Ships
Българите от “Роял Хелена” първи във втората гонка на Tall Ships / netinfo

Българският ветроход „Роял Хелена” е първи по коригирано време във втората гонка на международната регата SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Екипажът изпревари легендите „Мир” и „Надежда” /Русия/ в надпреварата от руското пристанище Сочи до Констанца /Румъния/. Добра тактика, отлично владеене на възможностите на баркентината и ентусиазиран екипаж доведоха нашите до победата.

Капитан Христан Димитров, момчета и момичета от Морското училище и Морската гимназия на Варна и опитни професионалисти осъществиха девиза си „Роял Хелена – България – победа”, който скандираха на парада на екипажите във Варна. Те успяха да обърнат в своя полза безветрието, да уловят добрия вятър и да оставят зад себе си „Седов” – най-големият ветроход на света, който водеше в началото на гонката. „Роял Хелена” ще запише втора историческа победа за България в регатата „Тол Шипс” след влизането в призовата тройка през есента на 2013 г. в Средиземно море. Той ще се класира сред първите три най-бързи ветроходи в генералното класиране след като стана трети в първата гонка от Варна до Новоросийск и първи в етапа Сочи-Констанца.

„Роял Хелена” ще участва в парада на екипажите в Констанца на 25 май и в парада на ветрилата на 26 май. Ветроходът е посланик на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Корабът прибира са Морска гара Варна на 28 май в 12 часа, когато ще бъде посрещнат от духова музика.

Очаква се варненци да посрещнат подобаващо морската гордост „Роял Хелена” и да изразят признателността си.

Протоколът от класирането на „Роял Хелена” от втората гонка на черноморската регата може да се види в интернет в сайта на организаторите STI - http://www.tallshipsraces.com/results/. Повече за морските стажове и възможности за плавания на ветрохода „Роял Хелена” - http://www.topsail.bg/