Бурни аплаузи за Кукления театър в Анкара
Бурни аплаузи за Кукления театър в Анкара / netinfo

По покана на Националния театър на Турция Държавен куклен театър Варна беше гост за втора поредна година на Международния фестивал на детския театър в Анкара. Фестивалът, който носи името „Малки дами, малки господа”, е сред уважаваните световни форуми в жанра.

Пътуването на трупата се осъществи с финансовата подкрепа по Програма за културни контакти „Мобилност” /сесия I/ 2013 на Национален фонд “Култура” за финансиране на участия в международни културни форуми в чужбина на представители на българската култура и изкуство и посещения на чуждестранни мениджъри и програматори в областта на културата и изкуствата.

В една от най-старите и престижни зали в турската столица варненската трупа в състав от 16 актьори представи един от коронните си спектакли - „Някои особености на кукления театър” с режисьор Вера Стойкова и авторски идеи на участниците. Постановката разкрива дълбоките пластове, скрити под обичайната представа за този вид изкуство във формата на уникално шоу, което съчетава свежо чувство за хумор с виртуозно актьорско майсторство. Тя се играе вече седма година в България и е сред предпочитаните от семейната и младежка публика у нас.

В Анкара варненските актьори я представят 4 пъти пред пълна зала с хиляда места и всеки път са изпращани с бурни овации. „Публиката беше на крака - споделя емоцията от гостуването директорът на Варненския куклен театър Вера Стойкова, според която връзката между актьорите и аудиторията на фестивала е била изключително силна. - Впечатли ни много високият професионализъм на организаторите и изключителната интелигентност на всички, които са свързани с фестивала, включително и зрителите. Те бяха с много голяма сензитивност към това, което им поднесохме” – обобщавя актрисата мениджър.

По време на 10-дневния си престои в Турция българските актьори завързват трайни приятелства и изграждат професионални контакти с театрални трупи от цяла Европа, от Азия и Канада, както и от различните краища на Турция. На форума са представени 125 спектакъла.

„Ние сме театър, който буди интерес, където и да се появи, защото се отнасяме много стриктно към програмата, която представяме пред публиката.  За нас е важно да се запознаем предварително с аудиторията, да проучим стила на фестивала и да се подготвим да се впишем естествено в него”- така обяснява огромния успех на варненската трупа директорът на кукления театър.