БНД ще се учреди на 11 май
БНД ще се учреди на 11 май / netinfo
Инициативен комитет от минимум 50 души ще започне още утре процедура по създаването на партия Българска нова демокрация. До 11 май ще се състои учредителен конгрес и ще се съберат подписите на минимум 5 хиляди души, след което новата партия ще стане факт, съобщи във Варна Борислав Ралчев, председател на най-голямата опозиционна група в парламента. С него на пресконференцията присъстваха основните хора в БНД - Лидия Шулева, Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Илко Димитров, Атанас Щерев, Борислав Великов, Таня Калканова, Илко Димитров, Владимир Дончев, Валентин Милтенов, Енчо Малев и Ваня Цветкова. Ралчев уточни, че в новата партия се предвижда да влязат всички хора, които са представители на средната класа и нямат политическа принадлежност.

На въпрос на Дарик радио какво е отношението на БНД към хората с агентурно минало и в частност към кмета на Аврен, присъстващите отговориха, че в новата формация ченгета няма, те били останали в НДСВ. Лидия Шулева дори се пошегува, че от абревиатурата на НДСВ са останали само две букви - ДС. За казуса Красимир Тодоров, кмета на община Аврен, Ралчев коментира, че партията на Симеон Сакскобурготски не е реагирала правилно преди местните избори по отношение на кандидатите с досиета. Припомняме, че кметът на Аврен зае поста като кандидат на царската партия. Политическото движение го подкрепи, независимо че комисията по досиетата бе огласила неговите данни.

БНД е и ще бъде опозиция, но за коалиция с други десни формации още не може да се говори, уточни Ралчев. На този етап обаче могат да се търсят съюзници. Според Пламен Панайотов ако НДСВ бе останала опозиция след парламентарните избори през2005 година, сега нямаше ГЕРБ да е алтернатива на БСП, а това щели да бъдат хората на царя.