БМФ намалява екипажите, увеличава командировъчните
БМФ намалява екипажите, увеличава командировъчните / netinfo
С по четирима души са намалени екипажите на корабите на БМФ от няколко дни. Редуцирането на плавателния състав се налага заради световната финансова криза, обясниха от компанията Бройката от 23 души, която досега е поддържана на повечето кораби, се свежда до 19. Съкратените длъжности са рулеви, фитер, старши камериер и камериер. Моряците няма да бъдат уволнявани, а ще имат по-голям престой на брега и ще бъдат пренасочвани на работа към дъщерните фирми на БМФ. Те ще продължат да получават заплатите си, но няма да могат да разчитат на командировъчни, които от този месец за увеличени от 4 до 18 евро. В началото на следващата година предстои и повишаване на основните възнаграждения.

Броят на екипажите е напълно достатъчен и съобразен според световните стандарти, заяви за Дарик изпълнителният директор на БМФ капитан Христо Донев. Според него, въпреки редуцирането, бройката от 19 души е много над минималната. Тя няма да бъде увеличавана и ще се запази дори кризата да приключи скоро. „Който не иска да работи, може да напусне, но ние не гоним никого”, заяви Донев в отговор на синдикалните обвинения, че намаляването на плавателния състав цели моряците да напуснат сами компанията.

Според приватизационния договор собственикът на БМФ "Кей Джи маритайм шипинг" няма право да съкращава плавателния състав. Уволненията обаче ще засегнат 479 души от служителите на брега, което е 12 % от всички работещи в параходството. Най-голяма ще бъде чистката в Отдела за комплексно техническо обслужване на флота (ОКТОФ), който от 253 души ще бъде намален до 81. Към него е възможно да бъдат пренасочени част от плавателния състав, който заради кризата остава на брега. Съкращенията ще засегнат около 120 души от администрацията на компанията.

Опасенията си, че сред напускащите могат да попаднат трудоустроените на брега бивши моряци, изразиха от Моряшкия професионален съюз. Общият брой на прекратилите плаване поради здравословни причини е 259. Засега няма информация колко от тях ще бъдат засегнати от уволненията. Според синдикалиста Иван Велков съкратените трудно ще могат да си намерят работа, тъй като са близо до пенсия и нямат друга професия освен моряшката.

Парламентарно питане как са защитени в приватизационния договор работните места на трудоустроените бивши моряци ще направят депутатите на ВМРО до министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Държавата трябва да се погрижи за интересите на тези хора, заяви областният координатор на ВМРО Костадин Костадинов.