4800 варненци с европейска здравна карта
4800 варненци с европейска здравна карта / netinfo
4834 жители на област Варна са се сдобили с европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) от началото на година до 10 септември, съобщават от здравната каса.

За деца до 18 г. европейската здравноосигурителна книжка се издава за срок от 5 години. За пенсионерите по възраст и стаж тя е валидна 10 г., а за пенсионерите по болест – докогато е в сила решението на ТЕЛК. За всички останали ЕЗОК се издава за едногодишен период.

Издаването на европейска здравноосигурителна карта е безплатно. Заплаща се само заявлението, което струва 12 ст. и се попълва собственоръчно. Към него се прилагат цветна снимка паспортен формат и личната карта, която само се представя. Документите се подават в книжарница “КИМ 2000”, която се намира в ДКЦ V (бившата поликлиника “Христо Ботев”, на ул. “Сава” №2.). Издаването на самата ЕЗОК става за 15 календарни дни.

Анализ на Касата сочи, че здравноосигурените у нас често прибягват до издаването на временни удостоверения, вместо да разполагат с ЕЗОК. Временното удостоверение замества европейската карта, когато пътуването е спешно и няма време за издаване на документа. Само от началото на годината до края на август Районната здравноосигурителна каса във Варна е издала 2341 временни удостоверения на пътуващи в рамките на Европейския съюз жители на областта. Формулярът е с валидност два месеца и дава възможност да се ползват правата на здравноосигурено лице.

Най-големият наплив за издаване на временни удостоверения е бил през автуст - месецът на активен отдих – 387. От РЗОК–Варна са издали 344 временни удостоверения през юли и 308 – през юни.