18/18 доброволно се е отказал от депутатско място
18/18 доброволно се е отказал от депутатско място / снимки: dariknews.bg, cik.bg

Алеко Атанасов, който беше на косъм да стане депутат от III МИР Варна въпреки незавидното 18 място в листата на ДПС, доброволно се е отказал от шанса, който му поднесе съдбата.

"В късния следобед стана известно, че Алеко Атанасов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва от депутатското място, спечелено чрез преференция. Утре ръководството на ДПС ще обяви решението си кой от двата района ще представлява Йордан Цонев. Ако той влезе от Търговище, варненският депутат от ДПС ще бъде Ерджан Себайтин", информира БНТ.

По-късно през деня ЦИК излезе с решение по казауса. Ето как изглежда то:

18/18 доброволно се е отказал от депутатско място
netinfo

Номерът на Алеко Атанасов в бюлетината съвпадна с този на ДПС – 18. Преференциално за Атанасов са гласували  1454 души, като по този начин той измести втория в листата на партията – областният лидер на движението Ерджан Себайтин. Водачът на листата Йордан Цонев е предпочетен от 387 гласоподаватели, но към вота му се добавят и гласовете на всички, пуснали бюлетина без преференция, и той запазва първото място.

Към момента ДПС има един сигурен депутат от Варна. Не е изключено движението да получи и втори мандат. Това може да се случи, ако при преразпределението на мандатите на национално ниво АБВ, ББЦ и Атака останат без представител от Варна.