16 партии искат да участват в частичния вот на 30 юни
16 партии искат да участват в частичния вот на 30 юни / Sofia Photo Agency, архив

16 партии подадоха документи в Централната избирателна комисия за участие в частичните избори за кмет на Варна на 30 юни. В сряда – 15 май, изтече крайният срок, в който политическите сили можеха да внесат заявления за участие.

Комисията отказа да допусне до вота две формации – Национал-демократична партия и Българска социалдемокрация. Политическите сили не са представили списък с имената на поне 7 000 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията.

В изборите на 30 юни освен парламентарнопредставените партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“, ще участват също „Либерален алианс“, СДС, Движение България на гражданите, ДСБ, НДСВ. До частичния вот в края на юни комисията допусна и  ВМРО-БНД, Новото време, Българска социалдемократическа партия, Движение „Гергьовден“ и Земеделски народен съюз.

Част от формациите вероятно ще се явят в коалиция на вота. Срокът за подаване на заявления за участие на коалициите е 20 май.

Предизборната кампания започва на 31 май, 30 дни преди изборите, и ще приключи в 24.00 ч. на 28 юни. 29 юни ще е ден за размисъл и партиите няма да имат право да агитират гражданите.

На изборите през 2011 г. регистрираните кандидати за кмет на Варна бяха 16.  Двама от кандидатите бяха издигнати от инициативни комитети, трима – от коалиции, а останалите – от партии.