Въвеждат се допълнителни противоепидемични мерки в област Търговище, съобщиха от пресцентъра на Областната управа след спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Заседанието е ръководено от областния управител и председател на щаба Станимир Парашкевов. Обсъдено е повишаването на броя на положителните случаи на заболяването в областта, заболеваемостта сред учениците и медицинския персонал в лечебните заведения, довело до преминаването на областта в следващия III етап.

Спад при заразените с COVID-19 ученици и учители в област Сливен

Заболеваемостта в региона е вече близо 1000 заболели на 100 000 души на база 14 дневна заболеваемост. Предложено е било въвеждане на противоепидемични мерки на територията на областта, свързани с учебния процес, засилен контрол и проверки по базари, тържища и пазари, ограничаване посещенията в търговски центрове и големи обекти с обществено предназначение и други.

Целта е ограничаване разпространението на заразата и излизане на област Търговище от този етап. От Щаба уточняват, че в националния план за справяне с епидемията са разписани точно мерките, които се приемат и прилагат при преминаване на даден регион в следващ етап.

В тази връзка Областният кризисен щаб прие въвеждането на противоепидемични мерки, съобразени с тези, разписани в Националния план. От РЗИ е изготвена заповед, разпореждаща мерките, която се очаква в днешния ден да бъде утвърдена от Министерство на здравеопазването и ще влезе в сила незабавно.
БТА