/ iStock/Getty Images
Цените на билетите за обществения транспорт в град Търговище ще се повишат с 25 % - между 5 и 10 стотинки от 1 май.

Същото процентно увеличение ще има и в цените на билетите за междуселищните линии, като там поскъпването ще е между 30 и 45 стотинки, информират от пресцентъра на кмета Дарин Димитров. 

Нова възможност за плащане на данъци и такси онлайн в Търговище

Цената на билета от една стотинка по линия 11, която в събота и неделя се движи от квартал „Запад“ 3 до Гробищния парк, ще се запази. Повишението е по настояване на превозвачите, които изпълняват обществения превоз по силата на обществена поръчка, проведена през 2019 г. 

Увеличението е пресметнато на база методическите указания на Агенцията по обществени поръчки за индексирането на цените в условията на инфлация. В писма до кмета на Търговище Дарин Димитров транспортните фирми заявяват, че увеличението на литър гориво, спрямо края на 2021 г. е именно 25 на сто, каквото и повишение на цените предлагат. Отчита се и поскъпването на всички консумативи - масла, антифриз, смазочни материали, гуми, резервни части и други.

Към момента цените на билетите за линиите на територията на града са 30 стотинки. Изключение прави линия 3, билетът за която е 40 стотинки. Превозът между населените места в общината към днешна дата струва между 1,20 лв. и 1,80 лв., а билетът до Варна е на цена от 6 лева.
БТА