Засаждаме150 дръвчета за 150 години библиотека Родина
Засаждаме150 дръвчета за 150 години библиотека Родина / Dariknews.bg

150 дръвчета в чест на 150 години от създаването на Библиотека „Родина" ще бъдат засадени в парк "Зеления клин". Акцията ще се проведе утре от 15 часа . Поканени са 150 приятели на библиотеката, представители на институции и организации. Проявите, посветени на годишнината на първата обществена библиотека в града, ще преминат под патронажа на кмета проф. Светлин Танчев.

"Родина" е най-голямата читалищна библиотека в България и най-старата в Старозагорска област. Летоброенето й започва от 25 март 1860 година.

Днес библиотеката притежава над 316 000 тома книги, периодика, графични и картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудио касети, диафилми, CD и DVD. Във фондовете й се съхраняват уникални старопечатна и краеведска колекции, над 14 000 печатни издания от началото на ХІХ до 50-те години на ХХ в. на български, руски, гръцки, румънски, френски, немски и английски език, обособени във фонд "Редки и ценни".

Предизвикателството на ХХІ век за библиотека "Родина" не е да оцелее, а да се утвърди като местен обществен център за информация, подпомагащ образованието и ученето през целия живот . Всички библиотечно-информационни процеси са автоматизирани, изградена е локална компютърна мрежа с 15 работни станции и 9 потребителски компютъра.

По повод 150-годишния юбилей на библиотека „Родина" - Стара Загора, Драматичен театър "Гео Милев" прави реверанс към своите почитатели. До края на 2010 г. един билет от всяко продадено представление на театъра ще носи логото на библиотеката и печат на театъра. Този билет дава право на притежателя си, срещу представянето му в библиотека „Родина" и филиалите й, да получи безплатна читателска карта за 2010 г.