Започват кулминационните дни от Празника на розата в Казанлък
Започват кулминационните дни от Празника на розата в Казанлък / netinfo

Проливен дъжд, примесен с градушка с размер на бобено зърно, се изсипа тази сутрин в Казанлък и е на път да провали тържествената церемония, посветена на днешния празник на града, на който ще се отбележи 110-та годишнина от първия Празник на розата.
Тържествата трябваше да започнат тази сутрин в 9 часа с розобер в розовите масиви на село Кънчево, но не е ясно дали въобще ритуалът ще се състои, предвид на калното и мокро време.


В 10,30 часа е тържествената церемония на площад „Севтооплис", на която кметът на града Галина Стоянова ще приветства казанлъчани и гостите на града. В 11,30 започва и празничната сесия на местния парламент, на която с най- високото отличие на Община Казанлък- почетното гражданство, ще бъде удостоен скулпторът и дарител на 12 пластики на Казанлък Доко Доков.


В 16 часа на централния градски площад се открива Международният фолклорен фестивал, а от 20 часа е церемонията по официалното откриване на Празника на розата, съпроводена с концерт на поп певеца Георги Христов. Преди това е традиционният парад на военните духови оркестри.
Сред акцентите в днешния празничен ден в Казанлък е и откриването на открито от 19 часа на ретроспективната фотоизложба, разказваща за предишните носителки на короната на царица Роза- „Хроника на цариците". За събитието в Казанлък пристигат над 25 от 45-те досегашни казанлъшки царици Рози.