Заместник-кмет на Стара Загора в списък на Комисията по досиетата
Заместник-кмет на Стара Загора в списък на Комисията по досиетата / Община Стара Загора

Заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова е била агент на Държавна сигурност. Това става ясно от Решение 2-259 от 20 ноември на Комисията по досиетата.

Решението съдържа имената на 7937 лица, които са заемали постовете на директори и заместник-директори на училища по Закона за народната просвета за периода от учебната 2004/ 2005 г. до учебната 2012/ 2013 г. „От подложените на проверка 785 не подлежат на такава по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 2 лица (Приложение 1) органът по чл. 21, ал. 2 (министърът на образованието, младежта и науката) не предостави всички необходими данни и за тях проверката продължава", се казва в решението на Комисията по досиетата.

Според данните на Комисията настоящият заместник кмет на Стара Загора е била вербувана от „о. р. Борислав Стоянов на 18.03.1982 г., регистрирана на 01.04.1982 г". Посоченият от Комисията псевдоним е Биляна. „Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Иванка Владимирова Сотирова към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.", се казва още в решението.

Пред Дарик кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че е останал изненадан от данните, изнесени от Комисията по досиетата. „Сега научавам за този факт. Когато я назначавах на поста я попитах дали има нещо в миналото й, което би могло да доведе до проблем, тя бе категорична, че няма. Не бива обаче да се съди прибързано, трябва да сме наясно с детайлите.

Ще взема отношение по случая, но едва след като разговарям с нея. Ще се опитам това да стане още днес, въпреки че госпожа Сотирова е в командировка. Ще настоявам тя лично да излезе и да изнесе детайлите, за да има яснота и прозрачност", заяви Живко Тодоров=