Всички участници в доброволческия проект ще посетят ЕП
Всички участници в доброволческия проект ще посетят ЕП / DarikNews.bg

Всички 42-ма участика в проекта „Доброволчески дейности за насърчаване на активна гражданска позиция 2012" ще посетят Европейския парламент в Брюксел наесен, като награда за добро представяне и високи резултати.

Проектът се осъществява за втора поредна година по инициатива на евродепутата Илиана Иванова. Тя сподели, че сред първите пет финалисти са и старозагорски ученици от ГПЧЕ "Р.Ролан" и ПМГ „Г. Милев". По думите на Иванова тазгодишното издание на конкурса е преминало на много по-високо ниво, а участниците са се представили изключително добре по време на презентациите на проектите си. В тях са описани разнообразни дейности, свързани с безопасността на движението, кампании за кръводаряване, помощ на стари или настанени в социални домове хора, на деца с увреждания, посещения в социални кухни и др. Тази година в конкурса участваха представители от 7 учебни заведения - шест от Стара Загора и едно от Димитровград.

Оценяването се извършвало по десетобална точкова система. Деветокласничката от ПМГ "Иван Вазов" Димитровград Николина Георгиева е единстевната, на която секретарят на областната администрация Мариана Кръстева, е поставила пълен брой точки. „Доброволците не винаги имат свободно време. Те просто имат сърце", е записала в дневника си димитровградската ученичка. Журите е било впечатлено и от Христина Грозева от Езиковата гимназия в Стара Загора, която е включила в доброволческите си изяви цялото си семейство.

Всеки участник презентира проекта си в рамките на 10 минути. Задължителен елемент във всяко представяне е да има дневник, воден по време на цялата инициатива, както и снимков материал.

Областна администрация Стара Загора е партньор по проекта, като членове на журито са зам.-областният управител Петко Карагитлиев и гл. секретар Мариана Кръстева. Сред оценяващите са и зам.-кметът Иванка Сотирова, представител на РИО - Стара Загора и директорите на седемте училища.

Евродепутатът Илиана Иванова бе номинирана от Европейския парламент за член на Европейската сметна палата. Тя ще поеме поста си на 1 януари догодина и обеща да направи всичко възможно доброволческият проект да бъде продължен от Моника Панайотова, която ще заеме нейното място в ЕП.