Връчиха наградата „Златен лъв” на кмета на Казанлък
Връчиха наградата „Златен лъв” на кмета на Казанлък / Община Казанлък

Наградата „Златен лъв" на Асоциация българска книга за 6-томното издание на Чудомир вече е в къщата музей на твореца в Казанлък. Това е първият „Златен лъв", присъден на „Книга или поредица от книги с оригинален замисъл и приносен характер за българската култура с висока стойност на текста като съдържание, и стил и добро полиграфическо изпълнение". От учредяването на отличието до тази година наградата е била „Бронзов лъв".
Статуетката бе връчена на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която я предаде на директора на литературно-художествения музей Пеньо Терзиев.

„Имаме нещо изключително в това издание като съдържание, дизайн, предпечат и полиграфия", каза председателя на АБК Веселин Тодоров. Той подчерта, че с излизане на книжния пазар на 6-те тома събрани произведения на Чудомир и с наградата на АБК, единодушно присъдена от авторитетното жури, един уникален, но не толкова популярен досега автор като Димитър Чорбаджийски вече заема достойно място в българската литература.

На 19 декември кметът на Казанлък Галина Стоянова ще бъде на среща в Министерството на образованието и науката и ще разговаря с министър Анелия Клисарова за възможността произведения на Чудомир да бъдат включени в учебните програми след осми клас.

На срещата ще бъде дискутирана и възможността да се създаде Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков" в Казанлък.