В Казанлък жените четат повече
В Казанлък жените четат повече / netinfo

 

Жените четат повече от мъжете, почти всеки първокласник от община Казанлък е читател на общинската библиотека, а 65% от активните й читатели за изминалата година са ученици.
Това показва обобщения отчет-анализ на общинската библиотека "Искра" в Казанлък, която през настоящата година ще отбележи 155 години от създаването си. Библиотеката е и най- масово посещаваният културен институт в общината. Средно дневно посещенията в библиотеката за изминалата година са 246.


16% от всички посещения в библиотеката са в Обществено информационния център, в който се предлага различна информация, в това в число и за търсене на работа и помощни знания за това как да се подготви CV за работа, мотивационно писмо и други.
Близо 2 хиляди нови книги е закупила казанлъшката библиотека през 2014 година, на обща стойност 25 хиляди лева, което е над 1/3 от общия годишен бюджет на културната институция.
Директорката на общинската библиотека Анна Кожухарова публично благодари на всички дарители, които са подарили книга през годината на библиотеката, както и на гражданите, купили съзнателно нови книги за нуждите на библиотеката.
През изминалата година работещите в библиотеката отчитат интересна тенденция: най- четените книги, художествената литература са историческите книги и книгите на обществено- политически теми. По-малко се е чела, в сравнение с предходни години психологическа и философска литература, а все по-често към детските книги са посягали и възрастни.
3171 са активните читатели на казанлъшката библиотека през изминалата година, показва още статистиката.


Директорката на културния институт Анна Кожухарова я определи като „успешна година, с активна работа по няколко сериозни национални проекти", в която са останали и нерешени проблеми: като отношенията с НЧ „Искра-1860" и сериозно утежняващият бюджета на културната институция проблем за отоплението на сградата.
Заради споровете с НЧ „Искра - 1860% , свързани с искания за наем, в края на миналата година Общинският съвет на Казанлък взе решение 155 годишната казанлъшка библиотека да бъде преместена в друга нова сграда.
На свой ред от читалището тогава предупредиха, че няма да позволят нито една библиотечна единица, собственост на читалището, да напусне сградата. Повече от половината книги и ценни издания от миналия век във фондохранилищата на общинската библиотека на Казанлък, са собственост на читалището