инсталация
инсталация / Тракийски университет
Тракийски университет – Стара Загора се налага като „зелен“ университет с всички разработки, дейности и проекти, в които се включва в последните години.
 
Висшето учебно заведение участва активно и отговаря на критериите по изпълнението на Третия национален план за действие по изменение на климата за периода 2013 – 2020 г.
 
Изпълнени са редица проекти за енергоефективност в различни факултети, звена и общежития.
 
Катедрата Аграрно инженерство към Аграрния факултет служи за пример в модерното проектиране и внедряване на енергоспестяващи, фотоволтаични и слънчеви системи. Всички преподаватели от катедрата са членове на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, като активно участват в бизнеса в качеството си на изпълнители, проектанти и консултанти.
 
Университетът и катедрата са  партньори в престижен международен проект „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските млечни ферми“ чрез норвежко финансиране в рамките на програмната област „Иновации в зелената индустрия“. Проектант и експерт в разработването на хибридни инсталации за добив на топлина от ВЕИ в 3 пилотни ферми в страната е ръководителят на катедрата и помощник-ректор доц. Кънчо Пейчев, в екип с гл. ас. д-р инж. Димитър Георгиев и доц. Рашко Георгиев.
 
Преподавателите споделят, че проектантската им дейност в съвременните зелени проекти датира още от 2000-та година, а зад гърба си имат редица постижения като специализирани представители на науката от Тракийски университет.