Съдът ще решава за кметския наместник на Голямо Дряново
Съдът ще решава за кметския наместник на Голямо Дряново / И.Бонев- архив

Жалба до Административния съд в Стара Загора са депозирали жителите на казанлъшкото село Голямо Дряново.
В нея те протестират две решения на Общинския съвет в Казанлък, взети на 12-ти януари тази година.


Решенията са под номера 25 и 26, касаещи закриването на кметство село Голямо Дряново като административна единица и решението за избор на кметски наместник.
Преди две седмици мнозинството съветници в местния парламент на Казанлък одобриха кандидатурата за кметски наместник на Голямо Дряново на Здравка Илева. В същото време повечето жители на селото не приеха и възнегодуваха срещу това решение на съветниците.


Като аргументи за протеста в съда се посочват разпоредби от Закона за административно-териториалното устройство на Република България и Параграф 16 на преходните и заключителни разпореди на Изборния кодекс.
Депозираната жалба в съда на практика спира изпълнението на взетото от съветниците на Казанлък решение за назначаването на Здравка Илчева за кметски наместник на селото.
Жалбата е депозирана в законоустановения 7 дневен срок за евентуален протест на взетото решение. Копие от тази жалбата е изпратено и до Общинския съвет в Казанлък.


Междувременно вече бившият кметски наместник на Голямо Дряново Никола Камбуров съобщи, че жителите на Голямо Дряново внасят подписка и писмо до кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.
В двата документа се настоява кметът да насрочи дата за провеждането на Общо събрание на жителите на Голямо Дряново за избор на кметски наместник. В искането си те се позовават на разпоредби в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт. В писмото до кмета Стоянова голямодряновци предлагат Общото събрание да се проведе до 28-ми февруари.