Строят новата детска градина за девет месеца
Строят новата детска градина за девет месеца / DarikNews.bg

В края на месец юни догодина се очаква да бъде завършен строежът на нова детска градина в центъра на Стара Загора. Тя ще бъде изградена на мястото на бившата Вечерна гимназия, която години наред се помещаваше в сградата на Начално училище „Кирил Христов". Теренът до полицията пустееше дълго време, а през предишния кметски мандат се обсъждаше идеята там да бъде построен закрит паркинг.

Мястото, на което ще се издигне новата учебна сграда, е на площ от около 2 хил. кв. м. В градината ще се обучават между 80 и 100 малчугани, разпределени в четири групи. Проектът е безвъзмездно дарен от архитект Иван Иванов, който увери, че сградата ще отговоря на всички нормативни изисквания. Тя ще бъде с Г-образна форма, двуетажна, ще има осигурена достъпна среда.

Изпълнител на строително-монтажните дейности, които трябва да приключат за девет месеца, е ДЗЗД „СК - Айтос", гр. Стара Загора. Фирмите, които са част от консорциума са на пазара от дълги години и са работили по други общински обекти. Средствата, с които ще се строи новата детска градина до полицията, са от държавния бюджет. Договорът е на стойност 1 577 985 лева.

Строят новата детска градина за девет месеца
netinfo

Първа копка на новото детско учебно заведение направиха строителите и кметът Живко Тодоров, който заяви, че теренът, върху който ще се построи детската градина, ще остане общински, а намерението на местното ръководство е този подход да се спази и за други сгради в града, като кино „Ж.Диманов" и детска ясла №2.

Въпреки, че учебната година започна в някои детски градини и в две училища-Пето основно и в Руската гимназия, продължават да текат ремонти. Кметът Тодоров обаче увери, че се работи с ускорени темпове. Там, където има закъснение, ще наложим санкции, категоричен бе той.