Стара Загора може да стане част от глобален туристически маршрут
Стара Загора може да стане част от глобален туристически маршрут / DarikNews, Невена Божкилова

Стара Загора и регионът трябва да се включат активно в създаването на глобален туристически продукт, който да привлече туристи и инвестиции. Трябва да се започне да се работи още сега, за да може след няколко години резултатите да са налице. Това коментира в Областна администрация - Стара Загора, зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Той се срещна с представители на културните институции от региона.

Задължително трябва да се направи подземен кадастър на града, за да се улеснят инвестиционните процеси занапред. Местната власт и туристическият бизнес трябва обединят сили. Туроператорите са тези, които ще подскажат на Общината насоките за развитие на културно-историческия туризъм, а тук има богати възможности за това, съветва още Чобанов.

Друга перспективна идея е създаването на тематични паркове за деца, с художествени ателиета и мултимедийни презентации, с място за отдих на родителите и приятна атмосфера. Това може да бъде успешно разработено в непосредствена близост до Неолитните жилища в Стара Загора, но и на редица други места в областта. По този начин историческите обекти ще бъдат примамливи и за самите жители на града.

Що се отнася до превръщането на Ески джамия в Музей на религиите, зам.-министърът Тодор Чобанов уточни, че Общината е тази, която ще осъществи проекта. Защото държавата не е безкраен източник на финансиране. Възможна стъпка е финансирането по европейски програми.