Стара Загора има шансове за Норвежката програма
Стара Загора има шансове за Норвежката програма / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Стара Загора има готови идеи за кандидатстване по Норвежката програма през новия период. Общо предвидените средства са в размер на 127 милиона евро. Едно от местните проектни предложения ще е свързано с Неолитните жилища, обясни кметът Живко Тодоров по време на среща с Н.Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия у нас.

Освен в сферата на опазването на културно-историческото наследство, Стара Загора има перспектива да бъде включена в програмата и по проекти, свързани с енергийната ефективност, проекти на НПО, обобщи Тове Скарстейн. Тя получи за спомен от нашия град фигура от Неолитните жилища. Кметът Тодоров също бе зарадван с подарък - стъклена стауетка на полярна мечка. Подаръкът символизира борбата с климатичните промени, а пожеланието към кмета беше общината да се грижи за опазването на околната среда.

"Пред Стара Загора стоят много възможности за развитие. Имате нашата подкрепа. Доказателство е и това, че от вчера Норвегия отвори трудовия си пазар за български граждани, които вече могат безпроблемно да работят там", обнадеждена е Скарстейн.

Посещението на Нейно Превъзходителство в града на липите е част от прощалната й обиколка у нас. През септември ще пристигне новият посланик на Кралство Норвегия, отново дама.