Социалдемократите искат мандатност за кметовете
Социалдемократите искат мандатност за кметовете / DarikNews.bg

Политическо движение „Социалдемократи" ще предложи на коалиционните си партньори от „БСП - Лява България" да внесат в парламента предложение за промяна в член 38 от Закона за местно самоуправление и местна администрация, касаещо броя на мандатите, на които всеки един кмет има право. Това обяви в Стара Загора председателят на партията Елена Нонева.

„Нашето предложение е да бъде въведена мандатност във възможността един и същи човек да заема кметския пост. Смятаме че три поредни мандата са абсолютно достатъчни, за да може един човек да развие идеите си. В момента мандатност има само при президента и може би затова точно това е институцията, в която има най-малко скандали за корупция", мотивира идеята на партията си Елена Нонева.

Предложението ще бъде обсъждано на заседанието на коалиционния съвет на БСП-Лява България, което трябва да се проведе до края на този месец. Там социалдемократите ще внесат и още едно предложение, касаещо незаконната сеч в България.

„Създаването на електронен билет за дърводобив е проект от няколко години, но ние смятаме, че той ще даде предпоставка за корупция. Билета е с продължителност 12 часа и на него пише кубатурата, която трябва да се изнесе, но през тези часове може да се изнесе няколко пъти по толкова дървесина".

Нонева заяви още че трябва да се завиши контрола при назначаването на служители в дърводобивни фирми независимо частни или държавни. Друго предложение е да има разлика в марките за сеч и за извозване на готовата дървесина.

На същия коалиционен съвет се очаква да бъде обсъждано и участието на коалицията на местните избори. Крайното решение за собствената си изява социалдемократите ще вземат на национален съвет в началото на юни.