Сега 80 лева, после до две минимални запллати?
Сега 80 лева, после до две минимални запллати? / netinfo

До две минимални работни заплати да е месечното възнаграждение на съветници в общини с население до 100 000 души. Тази промяна в Закона за местното самоуправление и местнта администрация е обсъждана по време на Общото събрание на Асоциацията на председателите на Общински съвети, съобщи Васил Самарски, председател на Съвета в Казанлък.

Предложената промяна е обвързана с минималната работна заплата и се подкрепя от Правната комисия в Народното събрание. Между 60 и 80 лева е месечното възнаграждание в момента на 37-те общински съветника от местния парламент на казанлък.

Съгласно текст в ЗМСМА (Закон за местното самоуправление и местна администрация), то не може да е повече от 245 лева месечно, или повече от 50% от средната брутна заплата в общинската администрация. За работата си в комисии и присъствието си на общински сесии казанлъшките съветници получават 23.40 лева или размера на дневната ставка, изчислена на база средната брутна заплата в общинската администрация за последния месец, от предходното тримесечие.

Шефовете на местни парламенти обсъждаха по време на Общото си събрание и правното регламентиране на самостоятелност по отношение на бюджети и администрация.