Сдружение „Самаряни” продължава проекта „Внучето на баба”
Сдружение „Самаряни” продължава проекта „Внучето на баба” / netinfo

Сдружение „Самаряни" ще продължи проекта „Внучето на баба" и след извеждането на децата от дома в село Петрово. Това обяви пред Дарик Нейко Иванов от сдружение „Самаряни".

Проектът стартира през март 2010 г. с финансиране от холандски донор - „Чичо Фондейшън", организация създадена от родни емигранти. Той бе насочен към деца с умствена изостаналост от село Петрово, за които специално подбрани жени полагаха грижи. Целта на авторите на проекта и екипа на дома бе между жените и децата да се създаде емоционална връзка, която да помага на децата.

Първоначално подписаният договор изтече през февруари тази година, а резултатите бяха отчетени на кръгла маса на тема „Накъде отива внучето на баба?".

В последствие сдружение „Самаряни" постигнаха договорка с холандската организация контрактът да бъде продължен за още година. До няколко месеца проектът ще заработи на пълен капацитет като този път шест жени ще полагат грижи за 12 деца. Според сдружение „Самаряни" това ще помогне на децата да са адаптират по-лесно в новата обстановка.

Както е известно, децата от дома в село Петрово ще бъдат изведени в построението от общината Центрове за настаняване от семеен тип. Три от тях вече работят, очаква се до края на май да започне функционирането и на останалите четири.