Преговаряме за наша Арена Армеец
Преговаряме за наша Арена Армеец / Община Стара Загора

Колективна награда от 20 000 лв. ще бъде дадена на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, решиха съветниците. Те упълномощиха кмета да започне преговори с Министерството на отбраната  за безвъзмездно придобиване право на собственост върху имота на бившите артилерийски казарми. Предвижда се там да се изгради Многофункционална спортна зала, зони за отдих, атракциони и спорт. Теренът е с площ малко над 90 хил.кв. м., изготвен е идеен проект от арх. Жеко Тилев, който е проектирал и софийската зала "Арена Армеец" и ще се търси финансиране за реализацията му .

На предпоследната сесия за годината заседателите приеха изменение на Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора. Ако след констатиране на нарушение при използване на озвучителна уредба или музикален инструмент, нарушителят не изпълни разпореждането на контролния орган да преустанови използването им, те се изземват със съставянето на констативен протокол.Свиренето на музикални инструменти и пеенето в жилищни сгради, репетиране, преподаване и музициране се разрешава в работни дни от седмицата от 08:00 до 14:00 часа и от 16:00 до 22:00 часа, а в почивните дни /събота и неделя/ от 09:00 до 13:00 ч. и от 16:30 до 21: 00 часа, след изрично дадено съгласие от засегнатите собственици, ползватели или обитатели, е записано ще в текстовете на Наредбата.

Общинският съвет прие предложението на кмета да обяви за частна общинска собственост дворът на църквата "Св.Николай", но предложението имотът да се дари на Старозагорската Митрополия не бе прието. От Митрополията изпратиха молба за безвъзмездно придобиване в собственост на терена, върху който е построен храм „Св. Николай", с цялата му прилежаща територия, представляваща оградения църковен двор в границите, които той е имал преди разрушаването на оградата. Тя е била премахната през седемдесетте години на миналия век. Дори и след прегласуване, даряването на имота не събра необходимата подкрепа с квалифицирано мнозинство от присъстващите в залата.

Съветниците подкрепиха предложението на кмета за даване на съгласие за кандидатстване в партньорство с Бургас, Плевен и Варна в проект за закупуване на тролейбуси за обществения градски транспорт. Прието бе и предложението на общинския съветник Тихомир Томов от "Нова сила", според което режимът на паркиране в „Зелената зона" е валиден от 8 до 18 часа през работните дни.