Децата показаха своите умения на площадката за пътна безопасност в ДГ "Щурче"
Децата показаха своите умения на площадката за пътна безопасност в ДГ "Щурче" / dariknews.bg
В образователната ни система трябва да се включи по-активно темата за безопасността на движението, смята депутатът от ГЕРБ и член на Парламентарната комисия по транспорт Радостин Танев. Той работи върху промяна в Закона за образованието, насочена към повече часове по пътна безопасност-от детската градина до завършване на училище. Това ще даде своя отзвук след време, но ще постигне желания ефект-промяна в манталитета ни като участници в движението, убеден е той.

Радостин Танев припомни, че днес стартира публичното обсъждане на работните проекти на трите закона за движение по пътищата. След разглеждането на всички постъпили предложения, те ще бъдат публикувани официално за обществено обсъждане. „Сега действащият Закон за движение по пътищата се разделя на три части, които се отнасят до водачите, пътната инфраструктура и превозните средства. Това ще доведе до ясна отговорност на различните институции”, категоричен е народният представител.

Той определи като успешни изминалите месеци на българското европредседателство и представи в аванс местна инициатива, посветена на Деня на Европа 9 май.  Под мотото „Сърцето на Европа бие в Стара Загора” младежите от ГЕРБ организират хепънинг в парк „Артилерийски”.  На паркинга ще бъдат изобразени звездите на Европа и знакът на българското европредседателство, ще се извие право тракийско хоро. „Искаме да покажем, че Стара Загора е европейски град, хората тук носят европейския дух и наистина пулсът на Европа бие в нашия град”, разясни народният представител.

Танев коментира и негативния отзвук, който предизвикаха изказванията на част от европейските младежки лидери след проведената в София конференция на Европейския младежки форум. Според него, политиците трябва да носят отговорност за това какво ще се случи след техните думи или действия, както на национално, така и на европейско ниво. „Всеки един от нас може да си направи изводите- или от медиите, или ако сам прецени реалните резултати от този форум и си даде сметка кои са политиките и решенията, взети на него”.